Top
De Azoren als duurzame toeristische bestemming - Pico

Hoe de Azoren streven om een top duurzame bestemming te worden

De Azoren doen zich steeds meer gelden als duurzame toeristische bestemming. Deze groene, weelderige en adembenemende eilanden in het midden van de Atlantische oceaan zijn, samen met hun inwoners, robuust. Geen storm of zelf orkaan blaast hen van hun sokken. Maar toch beseffen deze lieve mensen dat ze moeten zorg dragen voor hun pareltjes van eilanden. 

De Azorianen zoeken het perfecte evenwicht tussen de ecologische, culturele, sociale en economische dimensies om hun beleid zo duurzaam mogelijk te maken.

En dat is hen ook gelukt, want gisteren ontvingen ze als eerste archipel in de wereld de prestigieuze  “Silver certification by the high standards of the Global Sustainable Tourism Council”. Tot op heden de grootste erkenning die de Azoren al kregen voor hun inzet voor duurzaam toerisme. 

TravelRebel kaart de Azoren: Terceira, Pico en Faial

Al veel jaren keek ik er naar uit om eens de Azoren te verkennen en nu was het eindelijk zo ver. 

Zoals velen onder jullie, kende ik vooral het bekendste eiland São Miguel van de foto’s op Pinterest, maar wist ik veel dat de Azoren zo veel verschillende prachtige eilanden te bieden hebben. Dus trokken we op verkenning naar 3 minder bekende eilanden van de Azoren: Pico, Faial en Terceira. 

Hoe geraak je in de Azoren? 

Er is een makkelijke connectie vanaf Porto en Lissabon (Portugal) naar het eiland Terceira en het bekende eiland São Miguel.

Overweeg je dus de Azoren als je volgende vakantiebestemming? 

Combineer je trip in de Azoren dan met een citytrip in Porto of Lissabon. 

Vanaf Lissabon is het nog zo’n 2 uur vliegen tot Terceira. We weten bij TravelRebel dat rechtstreeks vliegen beter is voor het milieu maar tot op de dag van vandaag, zijn er nog geen rechtstreekse vluchten van België naar de Azoren. Wel moedigen we je graag aan om je vluchten steeds te compenseren met Greentripper.

Greentripper maakt het makkelijk om je vliegreizen en roadtrips te compenseren. Zo compenseren wij met TravelRebel elk jaar onze vluchten en roadtrips. De Azoren zijn nu eenmaal moeilijk te bereiken zonder vliegen dus dan is compenseren een goede oplossing.

https://www.instagram.com/p/B3b8GDFnaWL/


De Azoren: 9 eilanden, 9 unieke werelden

De Azoren vormen een eilandengroep van 9 bewoonde en 8 onbewoonde eilanden die behoren tot Portugal. Hierdoor zijn ze dus deel van de Europese Unie, ondanks dat ze wel 1370km van het Iberische schiereiland verwijderd zijn. 

Je kan dus rondreizen op 9 van de eilanden die garant staan voor een leuke, gevarieerde, veilige en duurzame reis. 

Zoals je kan zien op deze kaart, bestaan de 9 eilanden van de Azoren uit São Miguel, Santa Maria, Terceira, Graciosa, São Jorge, Pico, Faial, Flores en Corvo.

Tijdens deze reis, verkenden wij de eilanden Pico, Faial en Terceira. Al zou ik onmiddellijk willen terugkeren om ook de andere 6 eilanden te ontdekken en hun duurzame toeristische initiatieven. 

TravelRebel in de Azoren. De Azoren als duurzame reis bestemming. Groene vlaktes en zicht op de Atlantische oceaan.
Charlotte Noël – oprichtster van TravelRebel in de Azoren

Duurzame initiatieven op de Azoren

Duurzame energie

Het aantal zonnepanelen en windmolens op zo een kleine oppervlakte is gewoonweg indrukwekkend. 

Op de Azoren schijnt zo vaak de zon en is er wel altijd wat wind, ideaal dus om voor schonere energie te kiezen. Niet enkel een duurzame bestemming dus maar ook nog eens een vrij zon zekere bestemming! WIN-WIN

Duurzame landbouw

Veel landbouwers proberen op een biologische en duurzame manier te produceren. Zelf bezochten we o.a. een lokale kaasboer die nu ook wat toeristen ontvangt. Zo kunnen ook kleine boeren meegenieten van de voordelen van duurzaam toerisme

Opleidingen in duurzaam toerisme

De overheid van de Azoren investeert in opleidingen in duurzaam toerisme maar ook in energie efficiëntie. 

Bij TravelRebel proberen wij ook zo veel mogelijk informatie te delen over duurzaam reizen. Wil je graag lid worden van onze Facebook groep “Duurzaam Reizen“? Zou leuk zijn om je er bij te hebben.

Terceira - De Azoren


Duurzaam reizen in de Azoren


Onbekende eilanden van de Azoren - Duurzaam reizen
Duurzame reisbestemming - Azoren, Portugal


Comments:

  • Noor

    december 6, 2019

    Stiekem wel jaloers, wou altijd al naar de Azoren + duurzaam reizen is zeer belangrijk!

    reply...

post a comment