Top
Duurzaam reizen en lokaal eten in Ierland

Als je aan Ierland denkt, zal je waarschijnlijk niet onmiddellijk aan heerlijk eten denken. De Ierse keuken is dan ook gekend voor pasteien, stoofpotjes, vis en worst. En die serveren ze niet in elke pub even smakelijk. Maar als je even verder zoekt, ontdek je dat Ierland heel wat meer te bieden heeft.

Een bodem vol lekkers

Er wordt enorm veel lokaal geproduceerd in Ierland en ze horen daarbij tot een van de meest zelfvoorzienende gebieden in de wereld! De regenbuien die met regelmaat voorbij trekken zorgen ervoor dat het gras er ongezien groen en sterk is. Lekker gras zorgt voor goed gevoede koeien, schapen en geiten en bijgevolg dus voor heerlijke melk, boter, kaas en lekker vlees. Daarnaast is Ierland omringd door de zee. Je kan dus kiezen uit een heel arsenaal verse visproducten zoals kokkels, mossels en oesters. 

De waarde van lokale producten voor onze planeet

Lokaal eten heeft een hele hoop voordelen voor jezelf en voor de planeet. Denk dus aan het onderstaande als je volgende keer Mexicaans wilt eten in Frankrijk of Thais in Duitsland. In lokale producten zitten meer voedingsstoffen en meer smaak. Je eet volgens de seizoenen en steunt daarbij de lokale handelaars. De CO2-uitstoot van het transport van je eten tot op je bord is minimaal, veiliger en beter voor het milieu. Waarom dus nog twijfelen?

https://www.instagram.com/p/B45cWO4B4rM/

5 niet te missen lokale ervaringen met het lekkerste eten in Ierland

Fab Food Trails en Supper club, Dublin

De kans is groot dat je in Dublin komt wanneer je een bezoek aan Ierland brengt. Bekijk de stad met een andere blik en ga op pad met Fab Food Trails. Terwijl je door de rode bakstenen straten kuiert, spring je binnen bij de beste kaaswinkel, een wijn- en charcuteriebar en meer. Hier leer je meer over ‘no waste farms’ en het lekkers dat ze maken van neus tot staart. 

Je kan ineens de dag afsluiten met een bezoekje aan de Supper Club van Erica Drum. Erica is de beste gastvrouw die je je kan inbeelden. Ze ontvangt je in haar knus ingerichte rijhuisje en onthult al haar geheimen achter het heerlijke eten dat ze maakt. Je kijkt toe vanuit haar gezellige sofa terwijl zij aan de slag gaat met je avondeten. 

Wil je toch liever in het centrum een restaurantje doen? Dan zijn enkele plekken waar de Dublinaars zelf naartoe zouden gaan Coppinger Row, Forest Avenue en Leo Burdock’s fish and chips.

Cliff at Lyons, Celbridge

Een goed half uur rijden buiten Dublin kom je aan in het prachtige domein van Cliff at Lyons. Het is ooit gekocht door Tony Ryan (van de vliegtuigen inderdaad) en volledig gerenoveerd tot een plaatje. Je kan hier in de omgeving langs het kanaal wandelen, daarna tussen de perfect aangelegde tuinen kuieren en eindigen in de koffiebar, het café, het 2-sterrenrestaurant of het hotel. In het weekend bots je hier gegarandeerd op een bruid met haar entourage.

Wat het eten hier zo uniek én lekker maakt, is dat ze voor 99% met lokale producten werken. Ze proberen enkel nog suiker in de buurt te oogsten van suikerbieten. In de kruidentuin en de serres groeien ze al een hele hoop producten. Maar elke week trekken de koks eropuit om in de bossen en weilanden in de buurt wilde producten te plukken. Zo maken ze fantastische gerechten met ingrediënten waar de inwoners van waren vergeten dat ze bestonden.

English Market, Cork

Als de Britse koningin haar zalm van de English Market in Cork haalt, dan kan je ervan op aan dat hier de beste producten in de omgeving verkocht worden. Pat O’Connell, de befaamde visboer van deze markt, liet hier in 2011 hare majesteit hartelijk lachen om een schoonmoedermopje. En de rest is ondertussen geschiedenis. Naast koninklijke zalm kan je hier ook terecht voor lekkere confituur van kleine oplage, kazen, brood en kleine maaltijden. Veel kraampjes verkopen ook duurzame potjes en verpakkingen om je aankopen in te vervoeren.

Heb je honger gekregen van het snuisteren door de markt? Op de eerste verdieping kan je heerlijk ontbijten bij Farmgate. De locatie biedt je ook ineens een fantastisch uitzicht op de markthal. En als je niet kan kiezen, ga dan voor de zalm!

Mad Hatters Taste of Kinsale Festival, Kinsale

Elk jaar bereiden de inwoners van Kinsale zich al maanden voor op het Mad Hatters Taste of Kinsale Festival in oktober. Tickets vliegen ver op voorhand de deur uit en er wordt hard geknutseld om de gekste hoed te maken. Laat je meevoeren op een knotsgekke namiddag waarbij 6 verschillende groepen afwisselend door de stad marcheren om 6 locaties te bezoeken. Elke locatie biedt een waaier aan lokale gerechten en dranken om je de hele dag zoet te houden. Een ongeziene ervaring die je moet meemaken om het te geloven! 

Mad Hatters Taste of Kinsale Festival, Kinsale. Elk jaar bereiden de inwoners van Kinsale zich al maanden voor op het Mad Hatters Taste of Kinsale Festival in oktober.


Lokaal bier en chocolade, Clonakilty

Clonakilty is een stadje vol kleurrijke voorgevels en ondernemende inwoners. Het is zelfs het eerste fairtrade dorp in Ierland. Als je eens wat anders wilt proberen dan Guinness, dan kan je bij Thirsty Frank terecht. Zijn microbrouwerij staat op tap in heel de regio rond Clonakilty. Hij heeft blond bier met citrussmaken, lichte en donkere pale ale en donkere Ierse porter. Vraag hem zeker naar het verhaal over Tojo de aap die op zijn flesjes hangt. In Clonakilty vind je verder ook heerlijke chocola bij Exploding Tree, lekkere vleesjes bij 1 van de 3 beenhouwers en lokale melkproducten via 2 yoghurtproduceurs. Alle melk wordt aangeleverd door familieboerderijen waar ze de koeien bij naam kennen.

Lokaal bier en chocolade in Clonakilty. Lokaal eten in Ierland

Handig om weten voor jouw trip naar Ierland

  • Ierland valt (voorlopig) binnen de Europese Unie waardoor je gewoon met je identiteitskaart binnen kan. Je betaalt er met euro’s.
  • Er wordt voornamelijk Engels gepraat, maar als je schol wilt roepen in de pub roep je beter /schlaentje/.
  • In de steden kan je rekenen op deelfietsen om je te verplaatsen, daarnaast geraak je ook al ver met de trein. In kleinere slaapplekken lenen ze je soms een fiets of regelen ze een taxi voor je.

Slapen in de buurt:

  • Het Trident Hotel in Kinsale ligt net bij het centrum aan de haven. De kamers zijn heerlijk comfortabel en bieden een weergaloos uitzicht op het water. Het restaurant van het hotel maakt deel uit van de Kinsale Good Food Circle en houdt mee de eer hoog van ‘Top foodie dorp 2018’.
  • Vlakbij Clonakilty kan je een snuifje Californië opdoen in het Inchydoney Island Resort Hotel. Je kan vlakbij het hotel zeewier, braambessen of rozebottels plukken. In de baai kan je perfect surfen en met wat geluk zie je hier een familie walvissen voorbijtrekken. Het restaurant serveert rijkelijke porties bomvol smaak.
https://www.instagram.com/p/B55JLSUhoNu/


post a comment