Top
beste restaurants in Costa Brava

In de Costa Brava krijg je gegarandeerd de lekkerste producten uit de zee en de bergen op je bord. Het is hier zelfs traditie om een smaakvolle ‘surf and turf’ te bestellen. Van olijven met ansjovis tot kip met gambas, je kan er prat op gaan dat de lokale ingrediënten vers bereid zijn. Wij ontdekten op 7 dagen de beste restaurants in de Costa Brava om je van de bergen naar de zee te eten.

1 | Els Caçadors in Ribes de Freser

Els Caçadors ligt in de Spaanse Pyreneeën en omarmt alles dat slowfood is. Chef Ramon Pau is de vierde generatie in de familie om het restaurant uit te baten. Ze garanderen je lokale, verse en huisgemaakte gerechten met liefde én tijd bereid. Je hoeft er niet versteld van te staan wanneer je varken langer dan 20 uur gegaard is en je bergkip langer dan 12 uur.

Vraag hen zeker naar de specialiteiten van het moment. Wij hadden het geluk dat een speciale slasoort, de chicoies, net in seizoen waren. Deze sla komt enkel tevoorschijn wanneer de sneeuw smelt en was overheerlijk in hun slaatje met vis en als tempura. Op de wijnkaart staat Catalaanse wijn die de perfecte aanvulling is op het lekkers in je bord.

2 | Casa Marieta in Girona

Wil je oerdegelijke traditionele Catalaanse gerechten proeven die zonder nonsens worden klaargemaakt? Dan ben je op de juiste plek in de familiale setting van Casa Marieta in het centrum van Girona. De naam van het restaurant komt van de eerste eigenares en wilt eigenlijk zeggen ‘bij ons Maria’. Marieta haalde haar producten van op de markt op het plein voor de deur en bereidde haar huiselijke kost voor de buurt. Het restaurant bestaat al sinds 1892 en dat merk je aan veel details, let maar op de tap aan de toog en de oude waterput aan de toiletten.

Reserveer je plekje best op voorhand want het is niet ongewoon dat de lokale Spanjaarden hier al voor openingstijd aan de deur staan aan te schuiven. Voordat je met je ogen kan knipperen zit de zaal vol en hebben de eerste tafels al eten voor hun neus staan. Enkele aanraders zijn de cannelloni van Marieta, de kip met gambas of de eend met peer. Afsluiten doe je met een krakende crème brûlée.

3 | Es Portal in Pals

Wanneer de oprit oprijdt voel je onmiddellijk dat je hier zalig tot rust zal komen. Es Portal is genesteld in een rustiek gerestaureerde boerderij in de buurt van Pals. In een sfeervolle setting geniet je hier uitgebreid van lokale producten maar vooral van de rijstgerechten waarvoor ze gekend staan. Hier wordt met een hedendaagse toets de lekkerste vis en het beste vlees van de Costa Brava op je bord getoverd.

Wij kozen in Es Portal voor een menu met tartaar van zeebaars, tonijnsla en gefrituurde kabbeljouwblokjes als voorgerechten om te delen. Vervolgens hadden we zeeduivel met paprika en de meest malse runderfilet met verrassend klaargemaakte bonen en kool erbij. Onze koffie dronken we als stralende afsluiter op het zonneterras.

4 | Mooma Cider house in Fontclara

Midden tussen de boomgaarden van Fontclara ligt het gigantische Mooma Cider House. Zij leggen duidelijk de nadruk op duurzame en organische productie. Naast een winkeltje met zelfbereide en lokale producten is hun restaurant de ideale plek om met de familie of een grotere groep gezellig uit eten te gaan. De bediening gaat vlot en de sfeer is hier gemoedelijk.

Uiteraard dienen zij zo veel mogelijk van hun eigen productie op. Als je voor hun menu kiest, kan je van alles uitgebreid proeven zonder moeilijke keuzes te maken. En in plaats van wijn bestel je hier natuurlijk beter hun cider. Die is zalig fris en bruisend en gaat perfect bij de ruime porties die ze opdienen.

5 | Els Pescadors in Llançà

Een chef die al lachend met een kreeft over zijn schouder door zijn restaurant loopt heeft duidelijk een hechte band met zijn producten. Chef Luis noemt de zee dan ook zijn achtertuin. Hij laat je onmiddellijk thuis voelen in zijn tot in de puntjes verzorgde visrestaurant dat hij uitbaat met zijn familie in Llançà. De fundering van hun filosofie bestaat uit goede producten, traditionele gerechten en combinaties met nieuwe trends. Luis’ schoonbroer zorgt ervoor dat je bij elk gerecht de beste wijn krijgt.

Vanaf het eerste voorgerecht hadden we al 10 vragen over de bereiding en ingrediënten. Want hoe kom je op een tempura van gekonfijte citroenschil en waarom is dat nu zo lekker? Ook de lobster roll viel in de prijzen met categorie ‘beste die wel al geproefd hebben’. Daarnaast hadden we nog een overheerlijke gamba carpaccio en traditionele rijst met kreeft. Els Pescadors is letterlijk om je vingers bij af te likken, hier wilden we niet meer weg.

6 | Enoteca MF (Martín Faixó) in Cadaqués

De wijngaarden van Enoteca MF liggen in het natuurpark van Cap de Creus op een unieke plek. Maar ook als je in Cadaqués zit, kan je in hun kleine gastrobar lekker eten en wijn combineren. Als je door de kleine straatjes van het oude centrum kuiert en vervolgens de kade volgt, kom je automatisch aan het terras voor de Enoteca uit.

Je kan zowel bier als wijn van hun eigen productie bestellen en dat smaakt heerlijk bij de lokale ingrediënten en visgerechten. Laat je vooral helemaal los gaan met bordjes om te delen zoals wij ook hebben gedaan: ansjovis, kokkels, tonijn, garnaal cannelloni, artisjokharten en ga maar door.

7 | Es Baluard in Cadaqués

Het logo van Es Baluard geeft al een knipoog naar het unieke gebouw waar ze in zitten. Met zicht op de baai van Cadaqués was dit vroeger de omwalling van de stad. Intieme tafeltjes en zorgvuldig gekozen decoratie zorgen voor romantische sfeer.

Uit de uitgebreide kaart kunnen we alleen maar aanraden om voor vis te kiezen omdat je zo dicht bij de zee zit. Ook voor de wijnen heb je enorm veel keuze maar de lokale biologishe schuimwijn die we dronken, willen we nog altijd nabestellen thuis. Het tomatenbrood (pà amb tomàquet) dat je overal in de Costa Brava kan bestellen stond hier absoluut met stip op 1.

Waarom is een goed lokaal restaurant kiezen zo belangrijk op reis?

Waar je ook bent, zelfs thuis aan de eettafel, is het beter om lokaal te eten. Als je seizoensproducten uit de buurt eet, zijn ze gegarandeerd verser én smaakvoller. Op reis krijg je er nog enkele extra’s bij zoals bijvoorbeeld een verhaal waarom dit gerecht al generaties in de familie zit. Daarnaast ontdek je misschien ingrediënten die je nog niet kent. Tenslotte gaan jouw centjes rechtsreeks naar de lokale bevolking en gaan ze niet naar een keten waarvan de hoofdzetel misschien zelfs in een ander land zit. Je leest er meer over in ons opiniestuk over ketentoerisme. Eet dus lokaal en iedereen wint dus, smakelijk!

Lokale producten smaken altijd beter! TravelRebels Delphine en Kim proeven wijn van Celler Hugas de Batlle

Tekst en foto’s: TravelRebel Silke

post a comment