Top

Ga je op vakantie of workation in Luxemburg en weet je nog niet wat doen? TravelRebels Kim en Silke zochten het uit in december. Op de planning stonden hotels met goede wifi, maar vooral veel leuke activiteiten en lekkere tussenstops. Dit zijn volgens hen dé 7 tips in Luxemburg om op je planning te zetten.

Waarom Luxemburg?

Luxemburg staat, onbegrijpelijk genoeg, nog té weinig op de vakantieplanning bij velen. Er zijn nochtans genoeg redenen om hier een jaarlijkse uitstap van te maken. Het ligt namelijk slechts op een goede 2 uur rijden van Vlaanderen, de perfecte elektrische auto afstand eigenlijk. Ook met de trein geraak je er op enkele uurtjes. Je leest onze tips om met de elektrische auto naar Luxemburg te rijden binnenkort op deze blog.

Verder is Luxemburg stad een pareltje om te zien. Daarnaast kan je in heel Luxemburg heerlijk eten, drinken maar ook wandelen en fietsen. Alle perfecte ingrediënten om er even tussenuit te zijn. Qua duurzame bestemming staat Luxemburg absoluut in de top met haar mobiliteitsoplossingen en focus op de natuur.

Tip 1 | Geniet van het bruisende Luxemburg-stad

Het centrum van Luxemburg-stad

Luxemburg-stad heeft een unieke vibe die balanceert tussen een boeiend verleden en een modern heden. Met een mantel van stadsmuren, bruggen en tuinen op allerlei niveaus vind je overal een leuk uitkijkpunt. In de kleine stadskern kan je verdwalen tussen alle kleine straatjes en steegjes met winkels en restaurants op elke hoek. In december vind je daarnaast op verschillende pleinen een kerstmarkt en zijn er kleurrijke lichtslingers en decoraties over heel de stad verspreid. Warm je even op aan een Luxembourger Feuerzangenbowle als kers op de taart.

Verder op ontdekking met de elektrische Vel’ohs

De leukste manier om de stad te verkennen is met een elektrische Vel’oh. Je vindt de stationnetjes van deze fietsen over heel de stad verspreid waardoor je naar hartenlust kan op- en afstappen. Ze werken misschien niet allemaal even vlot, maar je kan bij het ontlenen kiezen welke fietsen de beste score hebben. Het allerbeste nieuws? Ze kosten maar 2 euro voor een hele dag. Dat is echt onwaarschijnlijk goedkoop. De inspiratie voor onze fietstocht vonden we op de site van Visit Luxembourg.

Gratis openbaar vervoer vanaf je hotel

Moest dat nog niet genoeg zijn, is al het openbaar vervoer in Luxemburg volledig gratis voor iedereen. Je vlot, duurzaam en voordelig verplaatsen op vakantie was nog nooit zo eenvoudig. Daarom is het ook helemaal geen probleem om iets buiten het centrum op hotel te zitten, met de bus ben je er toch binnen de 10 minuten. Wij sliepen in GRAACE hotel, een uniek hotel in de rand van de stad die met duurzame materialen een industriële sfeer creëert. De kamers zijn klein maar praktisch ingericht en het verschuifbare bureau is ideaal voor jouw workation.

Tip 2 | Word wakker in het Mullerthal en ontdek de kastelen van Beaufort

Niets beter dan de natuur te verkennen door te wandelen. En wandelen is natuurlijk een van de betere uitstapjes tijdens een workation. Aan het kasteel van Beaufort loopt een stukje van het Mullerthal trail. Daarvan kan je de lokale lus B4 kan nemen. Aangezien het slechts om 6 km en 100 meter hoogteverschil gaat, is dit de perfecte wandeling om rustig wakker te worden ’s morgens. Vlonderpaadjes, bospaadjes, een meer en mooie rotsformaties: alles wat je wilt van een wandeling kom je hier tegen!

Aangezien de wandeling start en eindigt bij de kastelen van Beaufort, is het de uitgelezen pitstop om terug op te warmen achteraf. Naast 2 kastelen vind je hier ook 2 grappige katten, 2 tuinen en een lokale likeurproductie in de kasteelkelders. De likeur wordt hier al meer dan 100 jaar gemaakt. Ondertussen wordt hij gebrouwen door Jacqueline die hier al meer dan 40 jaar woont.

Het beste moment om de kastelen te bezoeken is tussen april en november wanneer het oudste kasteel geopend is. Voor een rondleiding in het renaissance kasteel geef je best op voorhand een belletje. Die wordt trouwens standaard afgesloten met een heerlijk glaasje van de bessenlikeur.

Tip 3 | Het lekkerste groenterestaurant van de wereld: La Distillerie

Als je van lekker eten houdt, ben je in Luxemburg zeker aan het goede adres. Één plek die je niet kan overslaan is het Michelin-restaurant La Distillerie in het kasteel van Bourglinster. Chef René Mathieu leerde van zijn grootvader wat voor schatten er allemaal in de omliggende bossen verborgen liggen. Door de boswachterskennis van zijn grootvader te combineren met zijn visie op duurzaam eten en leven, tovert hij ondertussen de lekkerste groentegerechten op tafel. Hij haalde volledig terecht de prijs van beste groenterestaurant ter wereld 2020 en 2021 binnen.

Bij La Distillerie staan niet alleen seizoensgroenten op het menu. Je herontdekt er planten, wortels en bessen waarvan je niet wist dat die ooit in de keuken gebruikt werden. Enkele voorbeelden zijn berkenschors, amarant en alantwortel. Bijna alle ingrediënten worden door lokale leveranciers geplukt in de nabije bossen en velden of worden persoonlijk uit de grond getrokken door de chef. Vervolgens worden ze gefermenteerd, gesolariseerd of doordrenkt om de smaken en vitaminen beter naar voor te laten komen.

Tip 4 | E-mountainbiken in Guttland

Wat er zeker niet aan mag ontbreken is een fietstocht in Luxemburg. Guttland is er de uitgelezen regio voor. Je vindt hier honderden kilometers geasfalteerd fietspad, weg van de baan. Oude treinsporen zijn hier trouwens omgebouwd tot kilometerlange fietsroutes. Er zijn enorm veel goed gesignaleerde lussen die je kan combineren door bossen en velden. De feeërieke natuur wordt nog versterkt door verschillende kastelen en dromerige dorpjes die links en rechts komen piepen.

Wij kozen voor de lus die Useldange verbindt met Boevange, Vichten en Reimberg en waren zeker niet teleurgesteld. Een elektrische fiets maakt het wel net wat ontspannener, aangezien het hier toch best heuvelachtig is. Gebruik de gratis fietskaart Mam Vëlo am Westen om je routes gemakkelijk uit te stippelen, te vinden bij de toeristische dienst of je verblijf.

De uitvalsbasis voor onze fietstocht was de chambre d’hôtes Green & Breakfast, uitgebaat door Murielle en Ady. Hier kan je heerlijk genieten van een weekendje weg met een zalige wellness, overheerlijk eten, en fietsroutes die op 50 meter van het verblijf passeren. Ze bieden pakketten aan waarbij de verhuur van een elektrische mountainbike bij inbegrepen is. En Murielle en Ady zijn ook gewoon twee fantastische uitbaters met het hart op de juiste plaats.

Tip 5 | Cider slurpen bij de Ramborn ciderboerderij

In het kleine dorpje Born zit ook wat lekkers verstopt. Bij de ciderboederij van Ramborn gaan ze all-in voor een duurzame productie op alle vlakken. Uitgebaat door vrienden en ondersteund door de gemeenschap, willen ze hier voor zero waste appels en peren gaan.

De traditie van cider was al lang uitgestorven in Luxemburg. De voorbije eeuw verdween er zelfs zo’n 90% van alle appelbomen. Nu zorgt de Ramborn ciderboerderij voor prijswinnende ciders van appel, peer en kweepeer. Combineer je ciderproeverij met een wandeltocht door de eeuwenoude boomgaarden in de omliggende vallei en je dag kan niet meer stuk. Plattegrondjes van de 5,5 km lange wandeling vind je in de shop.

Tip 6 | Een pitstop of daguitstap in Echternach

In Luxemburg zit je sneller tegen een landsgrens aan dan je denkt. Echternach is een voorbeeld van een grensstadje dat helemaal niet aanvoelt als een vergeten plekje op de grens. Je kan hier vooral fantastisch wandelen in naburige bossen maar het stadje zelf is ook de moeite. Er staat een gigantische abdij met basiliek en je vindt er een hele hoop kleine winkels en restaurants. Extra tip: ga ontbijten of lunchen bij Carli’s Coffee voor o-ver-heerlijke vegetarische of vegan gebakjes, soepjes en broodjes.

Tip 7 | Urban vibes bij Make Koler Kooler en Benu Village

Soms kan je met kleine stops op weg naar je eindbestemming de leukste dingen ontdekken. Het Make Koler Kooler project in Kahler is daar een topvoorbeeld van. Dit kleine dorpje net over de grens was oorspronkelijk helemaal niets bijzonders. Alleszins, totdat een kunstenaar besliste om het met streetart om te dopen tot een soort levend openluchtmuseum. Hilarisch en onverwacht, en des te meer een reden om hier een pitstop te houden.

Benu Village in Esch heeft andere goede redenen om binnen te springen. Het is namelijk het eerste ecodorp in Luxemburg en heeft grootse plannen. Samen met vrijwilligers bouwen ze hier een upcycling winkel, een meubelatelier, een rescued food en zero waste restaurant, een watertoren en noem maar op. In 2022 kan je hier terecht voor al de bovenstaande initiatieven. Momenteel kan je de upcycling kledingwinkel al bezoeken in de artistieke containers van gerecycleerde materialen op de parking in Esch. Het naaiatelier zit er vlak boven.

Tekst en foto’s: TravelRebel Silke

Video: TravelRebel Kim

post a comment