Top
Fietsen langs de Elbe

Bikepacking is een pak toegankelijker geworden met de (elektrische) fiets. Als je helemaal vrij wil zijn, kan je ook nog je bagage vooruit laten sturen. Zo geniet je maximaal van de route en alle tussenstops die je tegenkomt. Daarnaast is het natuurlijk veel duurzamer dan een roadtrip met de auto. Over heel Europa vind je ondertussen tientallen lange afstandsroutes om met de fiets af te leggen. Wij trokken erop uit om de Elberadweg tussen Dresden en Dessau te ontdekken. We doorkruisten aan een gezapig tempo de groene deelstaten Saksen en Saksen-Anhalt op 5 dagen.

Fietsen langs de Elbe: hoe pak je dat praktisch aan?

Vertrek met de trein, bus of de auto en je eigen fiets naar Dresden. Je kan voor een flexibel reisplan gaan en langs de verschillende campings en pensions overnachten naargelang de afstand die je aflegt. Als je uitgefietst bent, neem je gewoon de trein terug naar Dresden of ineens terug naar België. Vanaf april 2022 start er trouwens een rechtstreekse nachttrein Brussel – Berlijn – Praag met stop in Dresden, extra gemakkelijk. Tickets kosten waarschijnlijk rond de 50 euro (prikje!).

Fietsroute om te fietsen langs de Elbe van Dresden naar Dessau

Als je de organisatie en planning van je fietsreis liever overlaat aan kenners, klop je bij Joker aan. Zij zijn gespecialiseerd in individuele fietsreizen en leggen de nadruk op ecologisch en sociaal reizen.

Zorg best voor goede regenkledij bij slecht weer of voldoende zonnecrème als het zonnig is. Je leest in ons artikel over duurzame zonnecrèmes welke je best koopt. De route zelf staat overal duidelijk bewegwijzerd. Maar het is wel handig op de fietsplannen van Bikeline Cycling Guide of op een app de route te volgen. Je vindt er ineens verschillende tips om te eten, slapen of bezoeken. En je ziet welke ferry’s je kunnen overzetten van de ene naar de ander oever. Dat kost trouwens maar een paar euro per persoon.

Startschot in Dresden

Wij startten onze meerdaagse fietstocht in Dresden. Deze stad is absoluut de moeite om alleenstaand als citytrip te boeken en ook op 24 uur heb je er voor ieder wat wils. In het oude centrum ‘Altstadt’ hoef je niet ver te wandelen om je ogen uit te kijken. De mooiste gebouwen liggen rond de Theaterplatz en de Neumarkt. Op 20 minuten wandelen van het oude centrum ligt ook nog de omgebouwde sigarettenfabriek Yenidze die eruit ziet als een gigantische moskee. Dit is ongetwijfeld dé interessantste rooftopbar van heel Dresden.

Wanneer je de Elbe oversteekt naar de ‘Neustadt’ krijg je de echte urban jungle van Dresden te zien. Als je leuke lokale adresjes zoekt met een duurzame insteek klop je hier aan bij Tranquillo en Kunsthof Lageplan. Op het binnenplein kan je ineens dolle foto’s nemen met de instagramwaardige muurschilderingen en decoraties. En aan terrasjes met lekker internationaal eten is hier hoegenaamd geen gebrek. Net buiten het centrum, aan de oever van de Elbe ligt ook een heerlijke Biergarten. Op de heuvel van het Lingnerpark zit je tussen de wijnranken met zicht op de oevers van de Elbe. Je kan er een typische braadworst of schnitzel eten en doorspoelen met een lokaal biertje.

Wie een leuke avondactiviteit zoekt, heeft bovendien een zee aan mogelijkheden. Ofwel haal je biertjes en hapjes in de winkel en nestel je jezelf aan de oever van de Elbe tussen de locals die zitten te barbecueën. Je kan ook binnenspringen in het grootste travestietheater van Europa Carte Blanche voor een onvergetelijke show (tickets rond 45 euro). Wie de klassieke toer op wilt, kan ten slotte zijn hartje ophalen aan een avondbezoek in de Opera (15 euro per groep).

Van Dresden naar Dessau

Tussen Dresden en Dessau liggen 230 kilometer fietspad waarop je zorgeloos kan fietsen langs de Elbe. Als het een wedstrijdje was, zou je deze afstand op 2 dagen kunnen doen. Maar het heerlijke aan een relaxed fietsvakantie is dat niets moet. Wij legden de afstand op 5 dagen af, met ruim voldoende tijd voor zonnebaden, oeverhoppen, cultuur snuiven, lekker eten en goed slapen.

1| Eerste must-do stop in Meißen

Op een goede 30 kilometer van Dresden ligt het kleine porseleinstadje Meißen. Als je tijd hebt om halverwege een kleine pitstop te doen, kan je binnenspringen bij bioboer Franz. Hij legt je met veel plezier uit hoe hij en zijn dochter al tientallen jaren pompoenen, aardappelen en lijnzaad verbouwen in de streek. Je kan er ineens aan de kant van de weg iets meenemen van het karretje met zelfbediening.

Meißen is ouder dan Dresden en bovenop de heuveltop staat een van de oudste kastelen van Duitsland. Als je de kasseien trapjes tot boven volgt heb je een heerlijk uitzicht over de Elbe. En ook vanop het terras van restaurant Domkeller kan je bij een biercocktail en stoofpotje je ogen uitkijken. Maar eigenlijk vind je het mooiste uitzicht ter hoogte van het Dorint Parkhotel op de andere oever van de Elbe. Hier kijk je vanop het fietspad, of vanuit de sauna als je hier slaapt, op het grillig afstekende kasteel en de kathedraal. Een aanrader bij zonsondergang!

Als je nog tijd hebt, kan je hier ook de porceleinfabriek gaan bezoeken. Misschien niet de meest ontspannende uitstap met kinderen… Als je de prijzen leest, krijg je waarschijnlijk hartkloppingen. Maar als je weet dat de kleurformules hier bewaakt worden zoals het recept van Coca-Cola ben je beslist ook benieuwd. De dag sluit je af met een lekker wijntje bij Sächsische Winzergenossenschaft. Dat is dé plek om de streekwijn goldriesling te proeven.

2| Langs Riesa naar Torgau

Op 12 kilometer fietsen van Meissen vind je een hemels fotogenieke wijngaard. Weinreich Seusslitz ligt vlak naast een kasteeltje met een klein park en de slingerende Elbe op de achtergrond: Schloss Seusslitz. Hier moet je echt even de trapjes omhoog om van het uitzicht te genieten. Nog eens 18 kilometer verder passeer je het dorpje Riesa. Ook hier passeer je in het oude centrum pastelkleurige huisjes netjes op een rij. In het nieuwere stadsgedeelte staan opgefriste GDR blokken waar de stad een nieuwe schwung aan probeert te geven. Het is waarschijnlijk niet iedereen zijn ding maar het blijft een amusante tussenstop.

Tussen Riesa en Torgau fiets je 50 kilometer door velden, iets verder weg van de Elbe. De grappigste tussenstop is hoogstwaarschijnlijk de fietskerk in Weßnig. Het is de eerste fietskerk van heel Duitsland maar wat ze daar nu net mee bedoelen is niet helemaal duidelijk. Je ben er alleszins meer dan welkom om even te picknicken of te schuilen als het regent.

Wanneer je uiteindelijk over de kasseien Torgau binnendavert, heb je heel wat om naar te kijken. Alle gebouwen in de binnenstad zijn beschermd en hebben dezelfde bekoorlijke pasteltinten. Als je goed kijkt, zie je misschien ook enkele van de oudste inwoners van de stad. Al jaar en dag huisvesten het stadhuis en het kasteel duiven die professioneel gemolken worden. We moeten je wel nog even waarschuwen over de andere inwoners die onder de slotgracht van kasteel Hartenfels wonen. Hier zitten al beren sinds de 15e eeuw en het stadje heeft een nauwe band met de dieren. Toch hadden wij liever gehad dat die traditie was uitgedoofd.

3| Via Wittenberg naar Dessau

Je fietst ongeveer 70 kilometer langs de Elbe tussen Torgau en Wittenberg. Dit stuk gaat heel vlot als je wilt. de fietspaden zijn eigenlijk overal heel goed aangelegd maar hier kan je echt sjezen. Onderweg kom je nog een omgedoopte fietskerk tegen in Priesitz. Oorspronkelijk was dit eigenlijk een schipperskerk maar ondertussen komt hier duidelijk een pak meer fietsers dan kapiteins voorbij. Wij zetten onze tocht vervolgens voort langs de rechteroever en namen de veerpont aan Mauken. Het bijzondere aan dit veer, en verschillende andere langs de Elbe, is dat de boot 100% duurzaam is. Hij hangt vast aan een touw en gebruikt enkel de stroming van de Elbe om zich tussen de 2 oevers te manoeuvreren.

Je kan 1 pauze absoluut niet overslaan en dat is aan het kasteel van Klöden. Je krijgt er verrukkelijke zelfgemaakte limonades, omeletten en pasta’s. Daarnaast kan je er ook snel in de martelkelder duiken of lokale producten kopen. De poezen op het erf zetten de sfeer goed neer, luieren is hier dik oké. Wanneer je uiteindelijk in Wittenberg aankomt, slaan de Luther-referenties je naar de oren. Je vindt er het voormalige zwarte klooster, waar het Lutherhuis onderdeel van is. Op het binnenplein staat een standbeeld van zijn vrouw Katharina met een leuk fabeltje. Als je over haar ring wrijft, zal je ook nog op late leeftijd de liefde vinden. Ook hier zie je over heel het centrum pastelkleurige huisjes zij aan zij staan.

4| Het Bauhaus als grote finale in Dessau

De laatste etappe tussen Wittenberg en Dessau, ongeveer 40 kilometer, heeft achter elke bocht een nieuwe verrassing. Zo kan je het landschapspark in Wörlitz gewoonweg niet overslaan. Het balanceert ergens op de rand tussen klassiek en experimenteel met mysterieuze tunnels naast keurig aangelegde tuinen. Je fiets moet je wel even achterlaten om het park te verkennen. Wanneer je het park achter je laat, passeer je torentjes, wachthuisjes, akkers met hooibalen en velden vol wildbloemen. Uiteindelijk fiets je langs een impressionante voetgangersbrug Dessau binnen.

Jammer genoeg hadden wij niet de tijd om heel Dessau te verkennen dus tips over de stad zelf zijn we je nog verschuldigd. We bezochten wel het Bauhaus als kers op de taart van ons Duitse fietsavontuur. Dit gebouw gaat je hopelijk even hard van je sokken blazen als bij ons. Meestal ga je naar een museum of exhibitie om te kijken wat ze binnen hebben gezet. Hier is het gebouw gewoon de exhibitie. Het Bauhaus is ondertussen bijna 100 jaar oud en startte als ontwerpschool waar studenten workshops volgden zoals printen, weven en staalbewerking. Beeld je in dat ze hier vroeger met paard en kar toekwamen terwijl het gebouw nu nog altijd niet onderdoet aan stijl en visie voor nieuwbouw. Tickets starten al aan slechts 8,50 euro.

Hoe duurzaam is fietsen langs de Elbe?

Na wandelen is (elektrisch) fietsen de meest duurzame manier om te reizen. De gemiddelde CO2-uitstoot tegenover een normale auto ligt tot 97% lager voor een elektrische fiets. Daarnaast heeft fietsen simpelweg nog een tig andere voordelen. Niet twijfelen dus, gewoon doen!

post a comment