Top

IJsland Gouden Cirkel reisroute

 

De adembenemende natuur van Ijsland blijft me verbazen! Ik ben nog maar net terug of ik betrap mezelf erop goedkope vluchten met Icelandair te zoeken naar deze prachtige plek.

Vanuit Brussel vlieg je al in 3 uur naar Reykjavik, maar je hebt ook veel voordelige VS/Canada verbindingen via Ijsland. (een leuke insider tip: heen- en weer vluchten van Londen naar Ijsland zijn super goedkoop, dus als je kan, kies voor een combo reisje! Londen en Ijsland samen, dat klinkt niet slecht!)

Bij aankomst op de luchthaven, pik je makkelijk en snel je gereserveerde auto op bij een van de vele autoverhuurbedrijven. Ik raad je zeker aan een 4×4 te huren aangezien die het meest geschikt zijn om de verborgen parels van Ijsland te ontdekken. Voor onze 4×4 kozen wij voor SADcars, een van de goedkoopste opties met heel vriendelijk personeel en goeie service.

IJsland, auto

Als het erop aankomt de Gouden Cirkel te ontdekken, de beroemde route in zuid Ijsland, kan je makkelijk starten en weer eindigen in Reykjavik. In de stad vind je veel goeie plekjes om te eten en je kan er profiteren van de vele leuke AirBnbs (wat dan weer een leuke manier is om de locals te steunen).

Hieronder vertel ik hoe onze Gouden Cirkel trip verlopen is…Ik hoop dat dit kan helpen met jouw planning voor dit geweldige avontuur!

De XXL Gouden Cirkel

Bereid je voor op een intense dag! Wij zijn door Ijsland gereisd in mei dus het was buiten al licht om 4u30. Als dat bij jou ook het geval is kan je ’s morgens vroeg vertrekken en voor de toeristen aan de hotspots aankomen. Vergeet naast je trouwe GPS/Google Maps ook geen ouderwetse kaart om je op weg te helpen!

STOP EEN: THINGVELLIR

Het Nationaal Park Thingvellir (of  Þingvellir) was onze eerste stop. Wat zo cool is aan dit park is dat het eigenlijk in een scheur ligt veroorzaakt door het afdrijven van de Noord- Amerikaanse en Indo-Europese tektonische platen. Hierdoor is er een 6 meter brede en 40 kilometer lange grondverzakking die elk jaar groeit met een centimeter of twee (de vallei is al zeker 4 meter verzakt sinds de vestiging van Ijsland).

Door deze unieke tektonische activiteit is het park meer vatbaarder om het slachtoffer te worden van grote aardbevingen, maar het ongewone landschap heeft ook putten gecreëerd die geweldig zijn om te snorkelen of duiken. Het enorm populaire Silfra ravijn is daar een voorbeeld van.

Had ik al vermeld dat dit Ijslands allereerste nationaal park is? Supercool toch?!

https://www.instagram.com/p/BiprHB2HPuE/?utm_source=ig_embed

STOP TWEE: BRUARFOSS

Bruarfoss was ons eerste grote WOW momentje. Er geraken is niet makkelijk, je moet er redelijk wat voor off-road rijden en je wandelschoenen bovenhalen, maar het is het meer dan waard. Net doordat het wat moeilijker te vinden is zijn er bijna geen toeristen. We zagen enkele andere reizigers op onze weg naar Bruarfoss maar bij aankomst waren we helemaal alleen!

We vonden dit plekje dankzij onze trouwe gids Google Maps.

https://www.instagram.com/p/BjCwN0qgWQP/?utm_source=ig_embed

STOP DRIE: GEYSIR

Geysir, is zeker en vast, de meest toeristische plek die we bezocht hebben. Het is dan ook heel makkelijk bereikbaar en je kan er je auto of campervan met gemak parkeren.

Wat ik nog wil melden is dat we hier een heel lekker visstoofpotje gegeten hebben aangezien we net voor de lunch arriveerden. Het zag er uit alsof het al eens was opgegeten, maar gelukkig smaakte het beter dan het er uit zag.

O en blijkbaar is er op de weg van Bruarfoss naar Geysir een heel coole plek om te eten. Het noemt de Tomato Green House en is me aangeraden door een vriend. Je zou er de beste tomatensoep van je leven eten, een adresje om te noteren dus!

STOP VIER: GULLFOSS

Een van de typische hoogtepunten van Ijsland is, uiteraard, Gullfoss. Heel makkelijk te vinden en je hoeft maar een klein wandelingetje te maken om dit prachtig stukje natuur te bewonderen. Ik moet erbij zeggen dat het heel winderig was toen we er aankwamen. Een regenjas of windstopper en wandelschoenen zijn dus echt geen overbodige luxe in Ijsland.

Gullfoss betekent ‘de gouden watervallen’ en ze doen hun naam eer aan. Het water vloeit hier over twee watervallen in een 32 meter diep ravijn.

https://www.instagram.com/p/BkVg8pegS96/?taken-by=travelrebel.be

STOP VIJF: THE SECRET LAGOON

Deze geheime lagune is niet zo geheim als je zou denken. Deze natuurlijke warmwaterbron heeft het hele jaar door een temperatuur van 38 to 40 graden Celcius. We vonden dit zelf een beetje te toeristisch maar het is wel een leuke stop om even op te warmen! Er geraken is heel makkelijk alsook parkeren. Ze bieden hier ook eten en warme drankjes aan, die zeker welkom zijn!

STOP ZES: HAIFOSS

Dit is een absolute must!

Zelfs al wil ik deze perfecte, pure en verborgen plek stiekem nog wat langer voor mezelf houden, kan ik me er niet van weerhouden hem met jullie te delen (maar het blijft tussen ons OK?)

Haifoss, de vierde grootste waterval in Ijsland en ook wel genaamd de ‘Tall Falls’ heeft een diepte van maar liefst 122 meter. Dit was voor ons het hoogtepunt van onze roadtrip.

We hebben hier maar één ander groepje avonturiers gezien en dat is heel begrijpelijk. Het vraagt namelijk een stevige portie off-road skills en een kleine wandeling om er te geraken. De reis ernaar toe is dus best avontuurlijk maar is het meer dan waard!

https://www.instagram.com/p/BjcXLW2ggri/?utm_source=ig_embed

STOP ZEVEN: KERID

Na deze volle dag waren we klaar voor onze laatste stop, Kerid, een vulkanische krater omringd door helderblauw water.

Kerid is makkelijk te bereiken en ook de enige plek waar je inkom moet betalen. Toch is het een heerlijke stop om je XXL Gouden Cirkel roadtrip te beëindigen.

https://www.instagram.com/p/Bi2THk-DPlB/?taken-by=travelrebel.be

STOP ACHT: REYKJAVIK

Eens je terug bent in Reykjavik, geniet je van een rustmomentje voor jezelf. Nadien kan je de lokale keuken gaan ontdekken. Reykjavik is een gezellige hipster stad waar je lokale specialiteiten zoals gefermenteerde (lees: rotte) haai en lam kan proeven.

 

 

 

post a comment