• Menu
  • Menu
TravelRebel gastblogger Djoelie aan de voet van Uluru - Ayers Rock- Outback Australië

OVERTOERISME IN ULURU, AUSTRALIË

Massatoerisme in Australië

Wanneer er op de wegen in Australië staat aangeven dat je links moet rijden, weet je eigelijk al genoeg. Ik kijk mijn lief dan ook met opgetrokken ogen aan en jawel in ons achterhoofd gaat het toeristenbelletje al rinkelen. Ik gooi nog net de laatste overgebleven rijst met curry naar binnen die we gisteren niet op kregen en jazeker wanneer ik op kijk zie ik :  Chinese toeristen , 15 tourbussen, een groot plakkaat met aangeprezen helicopter vluchten die oh zo goedkoop zijn (niet dus !). Voor mij zie ik een 13-jarig jongetje met een camera in zijn hand waar ik enkel maar kan van dromen. Als we de auto willen parkeren, zie ik links van mij die typische oude man met zijn witte sokken en zijn oh zo flatterende sandalen. Ik sla de deur van de auto nog maar toe en rechts van mij zie ik al enkele meiden poseren voor een perfecte instapic. Ooh trouwens wij zijn net gearriveerd in Uluru. Een van de meest bekende toeristische Australische attracties van heel Australië.

Uluru of Ayers Rock

Uluru is ook wel bekend als Ayers Rock. Die grote oranje berg, die midden in de woestijn ligt van Australië . Best wel indrukwekkend hoor. Deze rotsformatie staat dan ook op de UNESCO werelderfgoedlijst. Persoonlijk denk ik dan ook wel dat 70% procent van de toeristen die Australië bezoekt deze plek passeert. Geloof me het is misschien dan wel overbevolkt met toeristen. Maar desondanks is het toch een unieke ervaring. Jaarlijks bezoeken meer dan 300.000 toeristen Uluru. Wij zelf sliepen op een gratis camping zo’n 20 kilometer van Uluru. Misschien mijn hoogtepunt wel van de hele trip naar Uluru. Wat een uitzicht wow! De berg bekijken met zonsondergang terwijl allerlei andere organisaties zorgden voor vuurwerk. Geloof me, gekoppeld aan die zonsondergang én met natuurlijk een glaasje cava in de hand, was dit wel echt een leuk plaatje.

Kamperen in de Outback, Australië, overtoerisme Uluru
Foto door Charlotte Noël
Gast reisblogger Djoelie Ectors in de Australische Outback
Gast reisblogger Djoelie Ectors in de Australische Outback

Dilemma: zouden we Uluru beklimmen of niet?

Dan het dilemma wat heerst in Uluru :  beklimmen of niet ? Uit respect beklim je Uluru niet omdat de Aboriginals deze berg nog steeds als heilig beschouwen (en nog steeds beheren eigenlijk). Zo is het vanaf 26 oktober 2019 verboden en dus niet meer mogelijk om Uluru te beklimmen. Na enkele gesprekken met wat huidige Australiërs zelf, raden zij mij toch aan om Uluru te beklimmen. Aboriginals (de echte en eerste Australiërs eigenlijk) en de huidige Australiërs (oorspronkelijk Britten eigenlijk) zijn zo beste vriendjes niet. Deze indruk krijg ik toch meer en meer zolang we door dit land reizen. Nou als je aankomt bij Uluru blijft trouwens ook weinig van dit respect over en zie je dat bijna elke toerist zich die grote oranje berg probeert op te duwen. Zeker omdat er een datum geplakt is op de sluit proberen nog vele toeristen en Australiërs zelf de berg nog eenmaal te beklimmen. Dit zorgt voor een enorme drukte.

Overtoerisme in Australië. Massatoerisme Uluru of Ayers Rock, Outback, Australië
Foto door TravelRebel Charlotte 2017

 

Respect voor de locals (Aboriginals)

De lokale Aboriginals (Anangu) hebben beslist dat het niet meer mogelijk is om het monument te beklimmen. Ze ergeren zich al decennia aan de honderden toeristen die de rots willen beklimmen. Tijdens onze trip zelf komen we bitter weinig Aboriginals tegen die maar enige interesse blijken te hebben in de sluit van de beklimming. Toch snap ik volledig dat het verboden wordt om Uluru nog te beklimmen. Buiten heel de religieuze betekenis achter Uluru. Is de beklimming verdomd gevaarlijk. Ikzelf en mijn lief hebben deze berg ‘beklommen’ en zijn beide best wel ‘fit’. Maar het is best een zware en fysieke inspanning om tot boven te geraken. Puur uit veiligheidsredenen is het dan zeker geen slecht idee om deze beklimming te sluiten. Want op de tijd dat je Uluru beklimt zie je heel wat taferelen rondom je gebeuren. Zo sleuren vele Chinese toeristen hun kinderen die nog maar amper kunnen lopen de berg mee op. Zo zag ik ook een Chinese 70-jariger die ze met zes man naar onder moesten repatriëren omdat hij het niet meer geregeld kreeg om naar onder te klimmen omdat hij al zijn kracht gebruikt had om naar boven te klimmen. Maar minstens 36 mensen kwamen dus als om op deze berg , vaak wegens een hartaanval tijdens de beklimming. Bijna puur voor de Chinese maatschappij ben ik dus blij dat het achter enkele maanden verboden is om Uluru te beklimmen. 

Roadtrip in de Australische Outback - Massa toerisme - Reisblog
Foto door Charlotte Noël

Maar geloof mij buiten Uluru heeft de woestijn van Australië nog zoveel meer te bieden dan enkel deze rots. Een bezoek aan de Outback is dus zeker de moeite! In een volgend artikel stel ik ( gast blogger Djoelie Ectors) even een leuke roadtrip voor jullie samen. 

The Northern Territory Outback Australië sign
Foto door Charlotte Noël

De ideala Outbacktrip van Uluru tot Flinders Ranges

Wij raden iedereen sowieso aan om zelf een auto te huren en te kamperen op de vele gratis campings die je passeert. Zo kan je ook alles fijn op je eigen gemak ontdekken. Als je dan nog ergens een Tour of een gids wilt boeken is dat nog steeds ter plaatsen mogelijk. 

Enkele handige tips

  • Vergeet zeker niet voor je Noord Australië inrijdt een gezichts-vliegennetje te kopen. In de woestijn zitten enorm veel vliegjes die het allerliefst gewoon op je gezicht komen zitten. Wij waren dan ook heel blij met ons netje. 
  • De beste maanden om the Outback te bezoeken zijn van mei tot oktober dit omwille van het warme weer. Boven de 50 graden is hier niet abnormaal in de zomer (december – februari).
  • Als je de kans hebt en je vertrekt vanuit de bewoonde wereld naar The Outback. Verzamel dan alle benzinekruiken en tonnen die je hebt en pak zoveel mogelijk benzine mee. De prijs van de benzine gaat makkelijk boven de $2 per liter in de woestijn. In combinatie met een 4WD kan dat zorgen voor een grote hap in je budget. Een handige app: PetrolSpy. Zo kun je perfect zien over heel Australië welke prijs je betaalt bij elk pompstation.
  • In Alice Spring zelf kun je weer tanken voor een normale prijs. Ook liggen hier terug gewone supermarkten waar je opnieuw een inslag kan doen voor een hele week.
  • Als je elke avond graag een glaasje wijn bij je eten drinkt.  Sla dan genoeg alcohol in voor je The Outback inrijdt. In Noord Australië geldt een nieuwe regel dat ze minstens $1,30 per alcohol serve moeten vragen. Voor een standaard fles wijn van 750 ML (ongeveer 7,7 glazen) wordt dus minstens $10 gevraagd. De goedkoopste fles wijn die wij hebben gevonden hebben rondom Uluru was maar liefst 35 dollar. Als je weet dat ze in de rest van Australië voor 7 dollar worden verkocht. Is dit een kleine domper op het feestje 😉
  • Als je een auto huurt, kies zeker voor een 4WD anders ga je veel leuke dingen moeten overslaan.

Gast reisblogger Djoelie Ectors in de Australische Outback
Gast reisblogger Djoelie Ectors in Australië
Gast reisblogger Djoelie Ectors in Flinders Ranges
Gast reisblogger Djoelie Ectors in Flinders Ranges
Gast reisblogger Djoelie Ectors in Flinders Ranges
Gast reisblogger Djoelie Ectors in Flinders Ranges

 

Schrijf een bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 bericht